Stevan Jović


Stevan Jović diplomirao je gitaru na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Krajišnika. Dobitnik je nagrade „Mali Princ“, za studenta generacije departmana Muzičke umetnosti. Master i specijalističke studije završio je na Fakultetu muzičke umetnosti „Jacobs School of Music“ u Americi u klasi maestra Ernesta Bitetija. Dobitnik je nagrada na republičkim i medjunarodnim takmičenjima gitare, uključujuci prve nagrade u Srbiji, Bosni, Sloveniji, Francuskoj i Americi.

Koncertira kao solista i kamerni muzičar zajedno sa suprugom Evitom Jović, violinistom Robertom Lakatošem i Novosadskim kvartetom gitara. Nedavni nastupi uključuju koncerte sa Evitom Jović na festivalima VArt 2016 u Valjevu i Classic Art 2016 u Šapcu, solo resital u predsedničkoj rezidenciji u Valeti na Malti u okviru 2017 FECC konvencije, i koncerte sa Novosadskim kvartetom gitara u Gradskoj kući, Zavodu za kulturu Vojvodine i Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

Оd 2009. do 2012. godine Stevan je predavao gitaru na Fakultetu Muzičke umetnosti „Jacobs School of Music“, u Americi. Godine 2013. Stevan je radio sa učenicima iz celog sveta na letnjoj školi gitare „Interlochen Arts Academy“ u Mičigenu. Po povratku u Srbiju, od 2013. godine radio je kao profesor gitare u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“ u Šapcu. Od 2021. godine, profesor je gitare u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.

Njegovi učenici kao solisti i u okviru kamernih ansambala ostvarili su zapažene rezultate na takmičenjima gitare.

Pored klasične muzike vodi i školsku rok sekciju i bend Go Fire. Bend je snimio autorsku pesmu Hey School, čiji spot možete pogledati na ovom linku:
https://www.youtube.com/watch?v=LlnUgJ8BuDo. Bavi se studijskim radom i sarađuje sa kompozitorom dečjih pesama, Goran Mihailovićem. Svirao je deonicu gitare u nekoliko njegovih kompozicija koje imaju milionske preglede poput „Majmunskog plesa“ – https://www.youtube.com/watch?v=E2H6zYETzgc.

Osnivač je i rukovodilac festivala i takmičenja gitare u Šapcu Klasik Art. Evita i Stevan Jović autori su knjige Gitara kroz vekove, čiji su izdavači Asocijacija gitarista Vojvodine i Akademija umetnosti u Novom Sadu. Gitara kroz vekove proglašena je za knjigu godine u izboru revije Muzika Klasika.

 

Ovde možete poslušati kratak tizer Novosadskog kvarteta gitara sa koncerta u Gradskoj kućihttps://www.youtube.com/watch?v=3sAkubEAemA